Lasi- ja keramiikkakeskus

Kuva: Marjo Kilgast

 
KURSSIT

VUODEN 2020 PUUPOLTOT

Anagama-puupoltto

 

Lokakuu 2020  │  2,00 / 3,00 € per litra   │  TÄYNNÄ


Esineiden tuonti paikalle ja lasitus: viimeistään la 17.10.

Poltto: pe - su 23. - 25.10.
Uunin avaus: la 31.10.

 

Anagama-uuni on vanha japanilainen puu-uunityyppi keramiikan polttoon. Esineet ladotaan uuniin ja sitä poltetaan puulla yhtäjaksoisesti useita vuorokausia. Uunin läpi kulkeva liekki ja poltettavien puiden tuhka luovat esineille omaleimaisen ja ainutkertaisen olemuksen.

 

Poltettavat työt on tuotava paikalle viimeistään lauantaina 17.10. Työt voivat olla raakapoltettuja tai polttamattomia. Poltto aloitellaan rauhallisesti perjantaina ja huippulämpötila (n. 1300 C) on tarkoitus saavuttaa viikonlopun aikana. Polttoon voi ja kannattaa osallistua. Lähtökohtaisesti polttovuorot ovat kuusituntisia, mutta täysin sovittavissa. Polton jälkeen uuni saa jäähtyä noin viikon ajan ja se avataan lauantaina 31.10.

Käytettävien lasitteiden tulee olla vähintään keilan 10 kestäviä. Anagaman takaosaan ja salakammioon tulee myös suolaa. Uuni on korkeimmalta kohdaltaan 1,4 metriä, joten hyvinkin suurten esineiden polttaminen on mahdollista. Meiltä voi ostaa puupolttoon sopivia lasitteita käytön mukaan ja studiotiloissamme voi lasittaa Kuun lasitteilla.

Polttajat voivat vapaasti yöpyä vierashuoneissa ja käyttää yhteiskeittiötä.

Polton hinta määräytyy käytetyn tilan mukaan. Polttoon osallistuvilta hinta on 2 € / litra (eli 10 cm x10 cm x 10 cm). Työnsä voi myös vain jättää poltettavaksi, silloin veloitus on 3 € / litra. Käytetty tila mitataan ja maksetaan kun valmiit työt saadaan ulos uunista.
 

Käytetty tilavuus mitataan kertomalla yhteen esineen mitat "laatikkona".

Esimerkki:

 

15 cm x 15 cm x 22 cm = 4,95 litraa.
4,95 l x 2 € = 9,9 €.

4,95 l x 3 € = 14,85 €.

Huom. laskettu minimikorkeus määräytyy matalimman uunipilarin mukaan ja on viisi cm, vaikka itse esine olisikin matalampi.

Mukaan kannattaa ilmoittautua mahdollisimman pian, sillä osallistujia on runsaasti. Annamme myös mielellämme lisätietoja poltosta, massoista ja lasitteista.

 

 

 

SEURAAVAT POLTOT 2021

TOUKOKUU   │  TÄYNNÄ

Esineiden tuonti paikalle ja lasitus: viimeistään la 8.5.

Poltto: pe - su 14. - 16.5.
Uunin avaus: la 22.5.

Syksy 2021 tarkentuu myöhemmin

Kuun anagaman ensimmäinen poltto 2016

Video: Teppo Honkala / thfin.com

Huom! Videoon kuuluu ääni

© Lasi- ja keramiikkakeskus Kuu